Projekt „Wiem, co jem – odkrywamy sekrety jedzenia”.Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce wraz z filiami i punktem bibliotecznym, zaprosiła do wspólnego świętowania Tygodnia Bibliotek 2022 najmłodszych czytelników gminy Lubin w ramach projektu „Wiem, co jem – odkrywamy sekrety jedzenia”.

We wszystkich placówkach przez cały tydzień bibliotekarki poprzez zabawę zachęcały dzieci do jedzenia zdrowych owoców i warzyw, poznawania tajemnic roślin, hodowania warzyw we własnych, przydomowych ogródkach. Dzieci wykazały się ogromną wiedzą na temat zdrowej żywności i „śmieciowego” jedzenia, znajomością nazw owoców i warzyw, chociaż niektóre z nich niechętnie po nie sięgają. Ogółem w 14 warsztatach udział wzięło ponad 300 dzieci.

W ramach projektu do każdej placówki bibliotecznej: zakupiono książki dla dzieci o tematyce odżywiania, przygotowywania posiłków, a także publikacji kulinarnych, w tym o posiłkach dla wegetarian. Z zakupionej literatury dzieci w zabawny i przystępny sposób dowiedziały się skąd się bierze jedzenie, jakie produkty wybierać, a czego unikać, dlaczego jemy rośliny i czy na całym świecie ludzie jedzą to samo.

Zajęcia miały charakter zabawy. W trakcie uczestnicy pracowali w grupach wykonując kolaże z gazetek reklamowych, układając tablice ze zdrową i niezdrową żywnością, młodsi wykonali „witaminowe talerze” wydzierając z  gazetek reklamowych ze sklepów spożywczych owoce i warzywa, które lubią.

Projekt zrealizowano z okazji Tygodnia Bibliotek – 9-13 maja 2022, a inspiracją było tegoroczne hasło  tygodnia „Biblioteka – świat w jednym miejscu”. Poprzez literaturę kulinarną dzieci mogą zwiedzić świat, dowiedzieć się więcej o roślinach oraz potrawach z różnych jego zakątków, w tym bliżej poznać sekrety pochodzenia czekolady, bananów czy pomidorów. Dzieci wspólnie pojechały w podróż „w tysiąc smaków dookoła świata!” (cytat z okładki książki „Daj gryza”, A. i D. Mizielińscy).

Warsztaty dla dzieci sfinansowano ze środków gminy Lubin, w ramach dotacji celowej na realizację projektu „Wiem, co jem – odkrywamy sekrety jedzenia”.